Üretim Tesisi

Üretim Tesisi

0,06kW’dan 3.000kW Güce Kadar En Geniş Ürün Gamı ile…

Fabrika
1961 yılında Türkiye nin ilk elektrik motor üretim tesisi olarak kurulan GAMAK, kurulduğu ilk yıllardan günümüze, üretim kapasitesini katlayarak arttırmış ve bugün elektrik motorunun hemen her parçasını kendi bünyesinde üreten entegre bir tesise dönüşmüştür. 80’li yılların başında Dudullu’da bulunan 330.000m2’lik alan üzerine kurulan 60.000 m2 kapalı alana sahip tesisimizde; presleme, mekanik işleme, sargı, montaj, kalıp üretim, tamir bakım gibi bölümlerin yanı sıra, daha hafif gövdelerin üretiminin sağlandığı alüminyum enjeksiyon, isteğe ve ihtiyaca göre üretim yapabilen özel üretim, Avrupa’nın sayılı test istasyonlarından birisi olan motor test laboratuvarı ve bakır tel üretimi imalatının yapıldığı tel emaye gibi bölümlerimiz bulunmaktadır. 1000 kişilik ekibimizin, üretim parkımızın ve kalite standartlarımızın gelişimini sürdürülebilir kılarak, üretim kapasitemizi ve kabiliyetlerimizi her geçen gün arttırmaktayız.

Üretim Kapasitesi
Tüm üretimin tek çatı altında toplandığı dünyanın sayılı elektrik motoru fabrikalarından birisi olan tesisimizde, alüminyum ve pik gövdeli, 0,06 - 3.000 kW güç, 56 - 630 tip aralığında üretim kapasitesine sahibiz. Gerek yetkin iş gücümüz, gerekse son teknoloji makine parkurumuzla her geçen gün üretimimizi ve kalitemizi bir üst seviyeye taşıyoruz. Kendi telini üretebilen Dünya’daki sayılı motor üreticilerinden biri olarak, 0.2-1.32 mm aralığında incelttiğimiz kendi telimizi kullanıyoruz. Avrupa’nın sayılı laboratuvarlarından birine sahip olduğumuz tesisimizde ürünlerimizi en yüksek verimlilik sınıflarını karşılayacak standartlara getiriyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde verimliliği yüksek motorlar (IE3 – IE4) üretiyor ve özel talepler için fark yaratan tasarımlar oluşturuyoruz. Bu potansiyel sayesinde üretimi; hızlı, dinamik ve esnek bir yapı içerisinde yürütüyoruz.

Elektrik motorlarındaki tecrübemizi rüzgar türbin jeneratörlerine de aktardık ve artık Türkiye’deki rüzgar türbinlerinde GAMAK tarafından üretilmiş 4MW güç seviyesinde jeneratörler kullanılıyor.

Üretim Prosesleri

Presleme
Presleme Presleme bölümünde hammadde olan yüksek nitelikli silisli saclar, imalatın ilk safhası olan dilme işleminden geçer. Dilimlenmede elde edilen bantlar daha sonra stator ve rotor paketlerinin laminasyonlarını oluşturmak üzere yüksek devirli eksantrik preslerde, hatveli kalıplarla kesilir. 0,50 mm kalınlığındaki laminasyon saclarının üst üste konmasıyla oluşan paketler, perçinlendikten sonra sarılmak üzere sargı atölyesine, rotor sacları ise alüminyum döküm için enjeksiyon atölyesine sevk edilir.

Pres atölyesinde yapılan işlerden bir diğeri de fan muhafaza taslarının imalatıdır. Derin çekmeye uygun sacların sıvanmasıyla elde edilen tasların hava giriş delikleri ve bağlama delikleri açıldıktan sonra motorlara monte edilmeye hazır hale gelmiş olur.
Alüminyum Enjeksiyon ve Dökümhane
Alüminyum Enjeksiyon ve Dökümhane Alüminyum Enjeksiyon ve Dökümhane bölümünde; külçeler, doğalgaz veya elektrikli ergitme ocaklarında eritilmektedir. 200 yapı büyüklüğüne kadar alüminyum olan motor gövdelerinin, kapakların, flanşların ve klemens kutularının üretimi için özel alüminyum alaşım kullanılmaktadır. Yüksek basınçlı dikey ve yatay alüminyum enjeksiyon presleri sayesinde son derece sıkı dokulu alüminyum parçalar elde edilmektedir.
Mekanik İşleme
Mekanik İşleme Yüksek hassasiyete sahip yüzlerce CNC işleme tezgahının ve robot otomasyon hatlarının bulunduğu Mekanik İşleme bölümünde mil, kapak, flanş ve gövde gibi parçalar işlenmektedir. Temel prensibimiz makineye bağlanan parçanın tek bağlamada her tarafının işlenmesidir. Bu suretle, parçaların montajı yapıldığında hiçbir şekilde eksen kaçıklıkları meydana gelmemektedir. Motor gövdesi montaja hazır hale getirilirken yapılan işlemlerin tamamı gövde yerinden kıpırdatılmadan tek bağlamada gerçekleştirilir. Flanşlar ve motor kapakları da yine aynı tek bağlama prensibiyle işlenmektedir. Alüminyum kapak ve flanşlar tamamen otomatik bant sistemli CNC tezgahlarda çok seri olarak işlenmektedir.
Tel Emaye
Tel Emaye GAMAK, dünyada kendi telini üreten sayılı elektrik motoru üreticilerinden birisidir. Kendi bakır bobinlerimiz fabrikamızın Tel Emaye bölümünde üretilmektedir. 8 mm filmaşin olarak gelen bakır, 2 mm’ye ve daha küçük çaplara çekilebilmektedir. Emayeleme makineleriyle senkronize çalışan mini haddelere beslenen bakır teller, istenen ölçülerde çekilerek aynı anda emayelenmektedir. İki farklı bazda vernikle emayelenen bakır teller N sınıfında yani 200°C ısıya dayanıklı olarak üretilmektedir. Kaliteli motor imalatımızın en önemli unsurlarından birisi hiç kuşkusuz motorun kalbi olan emayeli bakır telinin kendi bünyemizde üretilmesidir.
Sargı
Sargı Tam otomasyon sargı hatlarına sahip Sargı atölyesinde sırasıyla stator paketlerine izolasyon malzemelerinin yerleştirilmesi, bobinlerin hazırlanması, bobinlerin stator paketlerine yerleştirilmesi ve sonrasında tel bağlantıları ve kablolar takılır, bağlantı yerlerine makaronlar geçirilir. Sargı başları dikildikten sonra statorların tamamı test edilir. Son olarak H veya F sınıfı verniğe daldırılan statorlar kurumaları ve sertleşmeleri için fırınlanır.
Montaj
Montaj Montajı tamamlanan bütün motorların dirençleri ölçülür, izolasyon testi yapılır ve boşta çalıştırılarak akım değerleri ölçülür ve kaydedilir. Sargılı statorun alüminyum gövdeye çakılmasından sonra CNC torna tezgahında kapak faturaları açılır. Balansı alınmış milli rotor monte edildikten sonra kapaklar takılır ve son olarak da klemens bağlantıları yapılıp klemens kutusu takılır. Fanları ve muhafaza tasları takılan motorların etiketleri hazırlanır. Etiket bilgileri üzerinden, üretilen her motorun test bilgileri, üretim tarihi, kullanılan malzeme bilgileri gibi değerler izlenebilmektedir.
Özel Üretim
Özel Üretim Özel Üretim bölümünde sanayi alanındaki firmaların isteğine ve ihtiyacına uygun değişik özelliklerde ürünler üretilmektedir. Elektrik motoru için ihtiyaç duyulan tüm parçaların üretimini kendi tesisimizde yapmamızın yarattığı esnek yapı sayesinde, diğer firmaların üretimini yapamadığı ya da operasyonunu yürütemediği özel motor üretimini yapabilmekteyiz. Sfero döküm gövdeler, takma ayaklı pik gövdeler, Paslanmaz çelikten mil, ağır iklim şartlarına göre tasarlanmış özel motorlar ve su soğutma kuleleri gibi özel uygulamalar için tasarlanmış motorlar vb. birçok üretimi Özel Üretim bölümümüzde kolaylıkla yapabilmekteyiz.
Kalıphane
Kalıphane Üretimin devamlılığını sağlayan çok önemli birimlerden ikisi Ar-Ge Merkezi bünyemizde bulunan Kalıp Tasarım bölümümüz ve Kalıp Üretim atölyemizdir. Sürekli geliştirme yapılan motorlar için ihtiyaç duyulan yeni kalıp ve takımların tasarımları Ar-Ge merkezinde yapılmaktadır. Teknik resimleri çizildikten sonra pik döküm parçaları için ahşap modeller modelhane atölyemizde yapılmaktadır. İmalatta kullanmakta olduğumuz bütün kalıplar oldukça iyi yapılanmış olan kalıp atölyemizde yüksek hassasiyete sahip CNC tezgahlar yardımı ile üretilmektedir. Laminasyon kesme, Alüminyum pres enjeksiyon kısmında çalışan gövde, kapak, flanş ve klemens kutusu kalıpları ve plastik parçaların enjeksiyon kalıpları da bu bölümümüzde üretilmektedir.
Labaratuvarlar
Labaratuvarlar Motor Test Laboratuvarı
900 kW güce kadar üretilen motorların yük testinin yapıldığı, Avrupa’nın sayılı test ve geliştirme sistemlerinden birine sahip olan laboratuvarımızda; yeni dizayn edilen veya elektrik karakteristiğinde değişiklikler yapılan motorlar anma gücünde yüklenerek test edilir. Isıl dengeye ulaşana kadar yük altında çalıştırılan motorun akım değerleri, giriş gücü, kayıpları kosinüsfi’si, verimi, momenti, ısı artışı gibi değerleri ölçülür, kilitli rotor testleri yapılır ve kaydedilen bütün değerlerle test sertifikası çıkarılır. Hız - moment - akım gibi eğrileri çizilir. Motorların gürültü düzeyleri sessiz odada ölçülür. Laboratuvar bölümü ayrıca, Ar-Ge çalışmaları için merkez konumunda da bulunmaktadır.

Kalite Laboratuvarı
Kalite Laboratuvarı'nda motorlarımızda kullandığımız malzemelerin performans ölçümleri yapılmaktadır. Burada metalik malzemelerin kimyasal içerikleri belirlenir, numuneler kesilir, alınan numunelerin iç yapıları analiz edilir, malzemelerin farklı iklim şartlarındaki performansları gözlemlenir, malzemelerin sertlik oranları ve korozyon performansları ölçülür, dielektrik dayanımı ve izolasyon seviyeleri değerlendirilir. Böylece üretilen her motorda yüksek GAMAK kalitesi elde edilir.
Orta Gerilim Motorları Üretim Tesisi
Orta Gerilim Motorları Üretim Tesisi 3MW güç seviyesine ve 11kV gerilim seviyesine kadar orta gerilim motorları ve ayrıca Rüzgar türbinlerinde kullanılan 4MW güç seviyesine kadar jeneratörler bu tesisimizde üretilmektedir. Son teknoloji otomasyon sistemleri ile donatılmış olan bu bölümümüzde; yüksek devirde balans, tam otomasyon robotlu bandaj, VPI vernik sistemleri ve robotik kaynak gibi ihtiyaç duyulan bütün prosesler son derece modern ve yüksek teknolojiye sahip makinalar ile yürütülmektedir.
Teklif Al
Teklif Al